Back to Portfolio

Jefferson Cherry Hill Hospital Expansion

USA

The $250-million expansion by Jefferson Health of its Jefferson Cherry Hill Hospital in New Jersey, which broke ground in 2016, includes a five-story atrium lobby connecting a medical office building with a 230,000 sq. ft. patient tower.

Unicel Architectural was engaged to supply 122 Vision Control units for Phase 2 of the expansion, including 60 swing doors, 60 windows, and two leaded doors to be installed in the 120-bed patient tower (completed in 2020).

The new tower is accessed via the atrium lobby and features 120 inpatient beds and 90 patient rooms, along with more public space, an outdoor dining terrace, cafeteria, healing garden, and pharmacy.

To improve the patient experience the tower features plenty of natural light and subtle pops of vibrant color throughout the interior for a warm and inviting feeling, along with a lush green roof many patients can see from their rooms.

Designed to replace its aging predecessor, a patient building constructed in 1958 that had outlived its usefulness, the new tower also features modern design including precast concrete paneling, dark gray brick, wood accents, and exterior uplighting to showcase the building’s upper cornice.

The approximately 600 sq. ft. of IGU glazing from Unicel Architectural now provides superior patient comfort and staff control of vision, light, temperature, and sound via cordless louvers between hermetically sealed glass panes.

Jefferson Health

Client

Cherry Hill, NJ, USA

Location

2020

Year

Interior

Application

Institutional/Healthcare

Type of Project

CallisonRTKL

Architectual Firm

Resources

Browse Project Resources

Discover more

Our other achievements

?>

Montreal’s First Net-Zero Building

Canada

The Pavillon d’accueil du Parcours Gouin is a reception pavilion located in Basile-Routhier Park in Montréal, Canada, at the edge of the Prairies River separating the Island of Montréal from Laval. City officials wanted to achieve a net-zero consumption building – which, at the time, would have been a first for the city – that could also serve as an educational focal point around sustainable development.

Learn more
?>

Wuehrer House, East Hampton

USA

A growing family wanted to create a nature-infused vacation retreat on a large wooded property in the Hamptons, with a goal of seamlessly blending indoor and outdoor living in an expansive setting with ample privacy and tranquility. To this end, architect Jerome Engelking designed a glass house with an all-timber structure to eliminate walls and visual delineations, and keep the building’s aesthetics warm and natural.

Learn more
?>

F1 Montreal Grand Prix Paddock

Canada

The Canadian Grand Prix has been held in Montreal every year (except 2020) since 1961, and since 1978 has been run at Parc Jean Drapeau’s Circuit Gilles-Villeneuve. The paddocks building, however, which houses team garages, spectator loges and terraces, media and administrative rooms, and a control tower, had required major upgrades for years. Aside from fitting only 1,800 spectators, several other missing elements meant it didn’t meet official F1 World Championship standards.

Learn more
?>

Osler Bluff Ski Club

Canada

Osler Bluff Ski Club is a private recreational area founded in 1949, located southwest of Collingwood in Ontario’s Blue Mountains, that offers the most skiable terrain per badge holder of all private ski clubs in Ontario, Canada. The facility required an extensive clubhouse renovation to provide a beautiful, relaxing, spacious yet intimate setting for its members following a long day of skiing or snowshoeing.

Learn more
?>

A Wildlife Sanctuary: Parc de la Rivière-des-Mille-Îles

Canada

The exploration centre at Laval’s Parc de la Rivière des Mille-Iles, a spectacular urban wildlife reserve, required an aesthetic solution that could fill the building with natural light while also providing passive house certification-level thermal insulation, superior wind resistance, and greater air tightness.

Learn more
?>

Net-Zero Library Building for the City of Varennes

Canada

The City of Varennes wanted its new library to be the first institutional net-zero building in Quebec by featuring passive design, solar energy, natural daylight, and other elements of sustainable design. Along with being good for the planet and aesthetically pleasing, this would allow the city to save considerable operating costs throughout the building’s lifespan.

Learn more
?>

Woolwich Central School

USA

Woolwich Central School’s $16.2 million, 66,000-square-foot addition and renovation project had several crucial requirements, but none more important than sustainable design, ample natural daylight in classrooms, and precision control of solar heat and glare.

Learn more
?>

Mount Sinai West Hospital – NICU

USA

Mount Sinai West is a full-service medical center with a 24/7 emergency department, proudly serving patients from Midtown and the […]

Learn more
?>

Medstar Franklin Neonatal Intensive Care Unit

USA

MedStar Franklin Square Medical Center is a not-for-pro_x001F_t 378-bed community teaching hospital in Baltimore, Maryland, that has operated for 25-plus years. In keeping with its history of excellence, MedStar Franklin set out to create a new state-of-the-art neonatal intensive care unit (NICU) that would further enhance its infant and family care with a focus on privacy and tranquility.

Learn more
?>

Guggenheim Pavilion, Mt. Sinai Medical Center (NYC)

USA

Founded in 1852, the Mount Sinai Hospital is a 1,171-bed, tertiary-care teaching facility acclaimed internationally for excellence in clinical care. Its Guggenheim Pavilion was designed by renowned architect I. M. Pei and features 625 beds, along with special rooms for transplants and operating rooms for orthopedic surgery and neurosurgery.

Learn more