Back to Portfolio

Osler Bluff Ski Club

Canada

Osler Bluff Ski Club is a private recreational area founded in 1949, located southwest of Collingwood in Ontario’s Blue Mountains, that offers the most skiable terrain per badge holder of all private ski clubs in Ontario, Canada. The facility required an extensive clubhouse renovation to provide a beautiful, relaxing, spacious yet intimate setting for its members following a long day of skiing or snowshoeing.

To meet the facility’s unique specifications, Unicel Architectural provided nearly 1,500 square feet of RAICO Therm+HI 56 and 76mm timber curtain wall to create an open and inviting atmosphere throughout the structure. The curtain wall features double glazed glass along with Douglas fir glulam with red cedar solid wood caps, providing a visually stunning architectural façade along with passive house-quality thermal insulation.

Download the case study

Osler Bluff Ski Club Ltd.

Client

The Blue Mountains, ON, Canada

Location

2020

Year

NA

Application

Commercial

Type of Project

Williamson Williamson Inc.

Architectual Firm

Resources

Browse Project Resources

Discover more

Our other achievements

?>

Montreal’s First Net-Zero Building

Canada

The Pavillon d’accueil du Parcours Gouin is a reception pavilion located in Basile-Routhier Park in Montréal, Canada, at the edge of the Prairies River separating the Island of Montréal from Laval. City officials wanted to achieve a net-zero consumption building – which, at the time, would have been a first for the city – that could also serve as an educational focal point around sustainable development.

Learn more
?>

Wuehrer House, East Hampton

USA

A growing family wanted to create a nature-infused vacation retreat on a large wooded property in the Hamptons, with a goal of seamlessly blending indoor and outdoor living in an expansive setting with ample privacy and tranquility. To this end, architect Jerome Engelking designed a glass house with an all-timber structure to eliminate walls and visual delineations, and keep the building’s aesthetics warm and natural.

Learn more
?>

F1 Montreal Grand Prix Paddocks

Canada

The Canadian Grand Prix has been held in Montreal every year (except 2020) since 1961, and since 1978 has been run at Parc Jean Drapeau’s Circuit Gilles-Villeneuve. The paddocks building, however, which houses team garages, spectator loges and terraces, media and administrative rooms, and a control tower, had required major upgrades for years. Aside from fitting only 1,800 spectators, several other missing elements meant it didn’t meet official F1 World Championship standards.

Learn more
?>

LEED Gold Certified Welcome Centre

Canada

The exploration centre at Laval’s Parc de la Rivière des Mille-Iles, a spectacular urban wildlife reserve, required an aesthetic solution that could fill the building with natural light while also providing passive house certification-level thermal insulation, superior wind resistance, and greater air tightness.

Learn more
?>

Bibliothèque Nette-Zéro Jacques-Lemoyne-de-Sainte-Marie

Canada

The City of Varennes wanted its new library to be the first institutional net-zero building in Quebec by featuring passive design, solar energy, natural daylight, and other elements of sustainable design. Along with being good for the planet and aesthetically pleasing, this would allow the city to save considerable operating costs throughout the building’s lifespan.

Learn more
?>

Woolwich Central School

USA

Woolwich Central School’s $16.2 million, 66,000-square-foot addition and renovation project had several crucial requirements, but none more important than sustainable design, ample natural daylight in classrooms, and precision control of solar heat and glare.

Learn more
?>

Medstar Franklin Neonatal Intensive Care Unit

USA

MedStar Franklin Square Medical Center is a not-for-pro_x001F_t 378-bed community teaching hospital in Baltimore, Maryland, that has operated for 25-plus years. In keeping with its history of excellence, MedStar Franklin set out to create a new state-of-the-art neonatal intensive care unit (NICU) that would further enhance its infant and family care with a focus on privacy and tranquility.

Learn more
?>

Guggenheim Pavilion, Mt. Sinai Medical Center (NYC)

USA

Founded in 1852, the Mount Sinai Hospital is a 1,171-bed, tertiary-care teaching facility acclaimed internationally for excellence in clinical care. Its Guggenheim Pavilion was designed by renowned architect I. M. Pei and features 625 beds, along with special rooms for transplants and operating rooms for orthopedic surgery and neurosurgery.

Learn more
?>

Nationwide Children’s Hospital

USA

The Big Lots Behavioral Health Pavilion at Nationwide Children’s Hospital is housed in a 386,000 square foot glass building featuring 673 beds and integrated inpatient and outpatient services. Unicel Architectural, which has a strong track record working with behavioral and mental health centers, was asked to deliver an integrated louvers product to provide safety, comfort and natural light along with vision, temperature, daylight, and sound control.

Learn more