Back to Portfolio

Holyoke Medical Center

USA

The 34-bed Holyoke Center for Behavioral Health at Holyoke Medical Center, which opened in early 2021, offers inpatient and outpatient services along with hybrid programs for adults with mental health and substance abuse issues. Because of our extensive expertise and experience meeting the unique requirements of behavioral health applications, Unicel Architectural was contracted to furnish nearly 70 window units on two different floors.

Unicel Architectural supplied its award-winning, AAMA 501.8 certified Vision Control® for Behavioral Health. These louvered insulating glass units (IGUs) provide both patient and staff safety – and well-being – through several advanced features:

  • American Architectural Manufacturers’ Association (AAMA) 501.8 performance testing certification for resistance to human impacts (2,000 ft-lbs), to protect against violent force and shattering
  • Comfort and natural light along with precision temperature, daylight, privacy, and sound control through advanced hollow-chambered louvers
  • Ligature-resistant louver operators for patient safety
  • A Sound Transmission Class (STC) rating on par with concrete block walls
  • Hermetic seal for minimal cleaning and maximum hygiene
  • LEED compliant daylight and thermal efficiencies

Through Vision Control for Behavioral Health, Holyoke’s Center for Behavioral Health has helped mitigate the potential for harm among both patients and staff, while optimizing the healing effects of natural light and sound attenuation.

Holyoke Medical Center

Client

Boston, MA, USA

Location

2021

Year

Interior

Application

Behavioral & Mental Health Care

Type of Project

Array Architects

Architectual Firm

Resources

Browse Project Resources

Discover more

Our other achievements

?>

Montreal’s First Net-Zero Building

Canada

The Pavillon d’accueil du Parcours Gouin is a reception pavilion located in Basile-Routhier Park in Montréal, Canada, at the edge of the Prairies River separating the Island of Montréal from Laval. City officials wanted to achieve a net-zero consumption building – which, at the time, would have been a first for the city – that could also serve as an educational focal point around sustainable development.

Learn more
?>

Wuehrer House, East Hampton

USA

A growing family wanted to create a nature-infused vacation retreat on a large wooded property in the Hamptons, with a goal of seamlessly blending indoor and outdoor living in an expansive setting with ample privacy and tranquility. To this end, architect Jerome Engelking designed a glass house with an all-timber structure to eliminate walls and visual delineations, and keep the building’s aesthetics warm and natural.

Learn more
?>

F1 Montreal Grand Prix Paddocks

Canada

The Canadian Grand Prix has been held in Montreal every year (except 2020) since 1961, and since 1978 has been run at Parc Jean Drapeau’s Circuit Gilles-Villeneuve. The paddocks building, however, which houses team garages, spectator loges and terraces, media and administrative rooms, and a control tower, had required major upgrades for years. Aside from fitting only 1,800 spectators, several other missing elements meant it didn’t meet official F1 World Championship standards.

Learn more
?>

Osler Bluff Ski Club

Canada

Osler Bluff Ski Club is a private recreational area founded in 1949, located southwest of Collingwood in Ontario’s Blue Mountains, that offers the most skiable terrain per badge holder of all private ski clubs in Ontario, Canada. The facility required an extensive clubhouse renovation to provide a beautiful, relaxing, spacious yet intimate setting for its members following a long day of skiing or snowshoeing.

Learn more
?>

LEED Gold Certified Welcome Centre

Canada

The exploration centre at Laval’s Parc de la Rivière des Mille-Iles, a spectacular urban wildlife reserve, required an aesthetic solution that could fill the building with natural light while also providing passive house certification-level thermal insulation, superior wind resistance, and greater air tightness.

Learn more
?>

Net-Zero Library Building for the City of Varennes

Canada

The City of Varennes wanted its new library to be the first institutional net-zero building in Quebec by featuring passive design, solar energy, natural daylight, and other elements of sustainable design. Along with being good for the planet and aesthetically pleasing, this would allow the city to save considerable operating costs throughout the building’s lifespan.

Learn more
?>

Woolwich Central School

USA

Woolwich Central School’s $16.2 million, 66,000-square-foot addition and renovation project had several crucial requirements, but none more important than sustainable design, ample natural daylight in classrooms, and precision control of solar heat and glare.

Learn more
?>

Mount Sinai West Hospital – NICU

USA

Mount Sinai West is a full-service medical center with a 24/7 emergency department, proudly serving patients from Midtown and the […]

Learn more
?>

Medstar Franklin Neonatal Intensive Care Unit

USA

MedStar Franklin Square Medical Center is a not-for-pro_x001F_t 378-bed community teaching hospital in Baltimore, Maryland, that has operated for 25-plus years. In keeping with its history of excellence, MedStar Franklin set out to create a new state-of-the-art neonatal intensive care unit (NICU) that would further enhance its infant and family care with a focus on privacy and tranquility.

Learn more
?>

Guggenheim Pavilion, Mt. Sinai Medical Center (NYC)

USA

Founded in 1852, the Mount Sinai Hospital is a 1,171-bed, tertiary-care teaching facility acclaimed internationally for excellence in clinical care. Its Guggenheim Pavilion was designed by renowned architect I. M. Pei and features 625 beds, along with special rooms for transplants and operating rooms for orthopedic surgery and neurosurgery.

Learn more