The future of vision & daylight control
 

Specialty Glazing Vision Control®

Case Studies

Ann & Robert H. Lurie Children’s Hospital of Chicago

Chicago’s Children’s Memorial is the region’s top provider of pediatric specialty care. After 130 years of treating the most critically ill children, the Children’s Memorial recently moved to its new, 23 story, state-of-the-art facility - the Ann & Robert H. Lurie Children’s Hospital of Chicago (Lurie Children’s) - to provide highly specialized care for children in a family-centered environment. The new facility includes the latest innovations in medical care and technology, enhanced clinical programs, advanced pediatric research and family amenities.

Objectives

The design team for the new facility - architects Zimmer Gunsul Frasca LLP (ZGF), Solomon Cordwell Buenz (SCB) and Anderson Mikos Architects ltd (AMA) – employed evidence-based hospital design principles to increase patient safety, speed healing and make patient care more efficient.

Enhanced privacy

Patient privacy is a top priority for Lurie Children’s. All 288 licensed inpatient beds are private, including the neonatal intensive care unit. Private rooms help control infection and reduce noise, both of which have been proven to speed healing. To support and enhance Lurie Children’s patient privacy priority, over 500 Vision Control® louvers-within-glass units from Unicel Architectural were installed in doors and partitions to ensure adjustable privacy options for patients and staff.

Reduced risk of infection

Creating a more sterile and hygienic environment was another key objective for the design team. In addition to private rooms, the team sought to use materials that would ensure the most optimally hygienic finishes and surroundings. In keeping with this objective, the Unicel Vision Control® units in interior doors and partitions eliminate the need for curtains, blinds and other dustcollecting privacy solutions for a hermetically sealed and completely dust-free solution.

Decentralized nursing stations

Centralized nursing station design approaches traditionally include a large nursing station that concentrates all patient charts, computers, medications and staff together in one location. A decentralized nursing station design approach brings nursing staff and supplies closer to patients creating a more immediate and interactive care environment. At Lurie Children’s, the units now have one nursing workstation with a chair and computer for every two patient rooms, and four care team stations distributed at different ends of the unit. The nursing stations feature Vision Control® units to ensure adjustable privacy into key patient areas. Vision Control® allows nursing staff to adjust viewing enough to monitor patients as needed while still maintaining reassuring privacy levels.

Reduced noise

Tranquil environments are critical for healing and wellbeing. Lurie Children’s places an emphasis on keeping noise levels to a minimum with greater privacy and noise reducing design elements. Unicel’s Vision Control® units help attenuate sound with their 2” airspace and hermetically sealed, sound-absorbing louvered glazing panels.

Participants

Architects: Zimmer Gunsul Frasca LLP (ZGF), Solomon Cordwell Buenz (SCB),
Anderson Mikos Architects ltd (AMA)
Construction Managers: Mortenson Construction, Power Construction
Project Manager: The Rise Group
Glazing Contractor: Alliance Glass & Metal
Integrated Louvers: Unicel Architectural